петък, 4 февруари 2011 г.

ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ „ЛУКОВ МАРШ” 2011

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА “ХоРа” - ИНИЦИАТИВА СРЕЩУ НЕОНАЦИЗМА, РАСИЗМА И КСЕНОФОБИЯТА

СРЕЩУ „ЛУКОВ МАРШ” 2011


Днес ние, хората, обединени в “Инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията – ХоРа”, се обръщаме към вас с това писмо, за да алармираме за проблем, който засяга всички нас: зачестяването на крайно десните прояви в България.

Нашият призив е категорично да реагираме срещу националистките и расистки групи, които ще дефилират отново през февруари 2011. Поводът – БНС /Български Национален Съюз/, заедно с други организации и неформални групи, които откровено пропагандират расизъм и неонацистки идеи, се готвят на 12.02. 2011г. да проведат поредния т.нар. „Луковмарш”!

Нека спрем тази демонстрация!

От няколко години в средата на февруари БНС и други фашизоидни, представящи се за „патриотични“, групи провеждат шествия в чест на своя патрон - ген. Христо Луков – историческа фигура, която целят да реабилитират. БНС открито се обявява за наследник и продължител на българските фашисти от Съюза на българските национални легиони, чийто лидер – ген. Христо Луков, е разстрелян на 13 февруари.

Кой е генерал Луков?

Личността на генерала – лидер на Съюза на националните легиони по време на Втората световна война, който като дясна опозиция на царския режим настоява за по-тесни връзки с нацистка Германия и за по-силни анти-семитски закони, е известна на историците*.

На 13.02.2010 на т.нар. „Луков марш“ присъстваха около 200 души с повече или по-малко фашизоидни идеи. Обществото посрещна този факт с пълно мълчание. А на официалното възражение до общината, пратено от Комисията по дискриминация на организацията Бней Брит не беше обърнато особено внимание от политиците. Никой не се впечатли и от присъствието на представители на чужди квазифашистки групи от Италия, Испания, Германия, Швейцария, както и румънците от „Ноуа дрепта“.

През последните 20 години видяхме как постепенно градовете се изпълниха със символите на нацизма и антисемитизма. Днес в София почти няма улица без свастики, символите на СС или лозунги призоваващи към саморазправа с роми, евреи, турци. Доскоро маргинални, днес неонацистките групи все по-широко се рекламират в сайтове за видео обмен и особено сред ултрасите на агитките на различни футболни клубове, които държат на неонацистката символиката за своята идентификация. Проблемът нямаше да бъде толкова сериозен, ако тези групи не намираха както легитимно политическо представителство, така и оправдание за възгледите и действията си в училищните учебници.

Доскоро конкуриращите се БНС-Гвардия, Национална Съпротива (НС), Кръв и чест, ВМРО и други подобни дават признаци на обединение. Те не се смущават от това униформите на спортните им организации да копират тези на Хитлерюгенд. Спокойно рекламират пара-военната си организация Гвардия, чиято цел е да измести държавните органи при възникване на междуетническо напрежение. В крайна сметка те призовават към отмяна на настоящия демократичен ред в държавата и към налагане на етнически доминиран елит. Имат откровено хомофобско поведение, което доведе до сблъсъци с полицията при провеждането на първия “Гей Парад” през 2008г.

Обръщаме внимание и на факта, че тези организации с неонацистки и фашизоидни идеи и пара-военни стремежи ползват с лекота разрешения за своите манифестации, получени от легитимни организации, като на 09. 09. 2008г. под прикритието и с помощта на ВМРО провеждат заедно с БНС демонстрация в центъра на София, носещи транспаранти на забранената в Европа неонацистка организация “Кръв и чест”. На 09. 11. 2008г. отбелязаха 70г. от „Кристалната нощ” с униформена демонстрация пред централата на ДПС, на 22.11 провеждат факелно шествие в Пловдив, за да отбележат годишнината от Ньойския договор – носят транспаранти и знамена на “Кръв и чест” и на Вермахта.

Затова ще продължаваме докато не получим отговор “Защо този неофашистки марш се разрешава всяка година и защо срещу него противодействие няма?” На въпросния „Луков марш“ често са шествали също така и хора, пряко замесени в побоищата над леви активисти и малцинства (етнически, расови, сексуални и пр.) – хора, чието място би трябвало да бъде не на улицата, а в затвора.

Тревожим се, че сме свидетели на обществен процес, които използва патриотизма за постигане на антидемократични цели. Млади и недоволни хора, които търсят промяна, стават лесна жертва на неонацистката и преди всичко на антидемократичната пропаганда.

Намираме за важно обществото да покаже съпротивителните си сили и да се противопостави на този процес.

По своята идеология тези движения са антиконституционни, въпросът е защо някои политици предпочитат да не ги забелязват.

Не искаме да позволим на расизма, антисемитизма и неонацизма да превземат постепенно общественото мнение и политическия елит.

Открити сме за всякакви предложения за мирно противодействие на наближаващия “ЛуковМарш 2011”, както и за по-дългосрочни инициативи в тази връзка.

Фашизмът НЕ Е мнение, пропангандирано по улиците на една европейска столица със или без одобрението на властите - това е престъпление!

(ХОра срещу РАсизма - Инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията)

Повече за инициативата:
www.stopnazi-bg.org

За контакти:
stopnazi.bg@gmail.com


* От 23 ноември 1935 г. до 4 януари 1938 е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Това е и времето, когато България официално застава на страната на Нацистка Германия, Луков смята, че законодателството в България не е достатъчно анти-семитско и се бори за закони, по-близки до тези на Хитлер. От 1942 година е ръководител на Съюза на българските национални легиони - първата организация, имаща вече изцяло оформен фашистки характер. Настоява за изпращане на български войски на Източния фронт на страната на германските нацисти, които да ръководи лично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар