събота, 26 февруари 2011 г.

Протест : не на расизма! 25.02.2011

На 25.02.2011г. се проведе антирасистки флашмоб.

Причината беше поредното неонацистко престъпление : побой над бежанецът Джавед Нури. Това е седмият път, когато човекът е нападан.

ХоРа застава до Джавед Нури в борбата му да стане равноправен български гражданин. От своя страна Джавед също не е безразличен към съдбата на българите, която споделя. Той е активен в граждански и социални проекти. Беше номиниран за човек на годината в конкурсът на Български Хелзинкски Комитет / http://humanoftheyear.org/?p=2760 /.

Нападнатият не е пострадал много тежко въпреки боя и ударите по главата. Това обаче в никакъв случай не оневинява престъпниците.

ХоРа подкрепи протеста и позицията на анонимните активисти.

До инициативата пристигна тяхното писмо – призив, което публикуваме в края на материала.

Протестът събра около 30-35 човека на кръстовището на „Патриарх Ефтимий” и „Граф Игнатиев”. Проведе се между 18:30 и 19 ч., когато са най-големите задръствания в София. „София не е нацистки град!” викаха протестиращите пред колите, лозунг, който активисти скандираха и на протеста на ХоРа против нацисткия луков марш тази година / http://stopnazi-bg.blogspot.com/2011/02/blog-post.html /. Каузата е споделена, посланието достига адресата си.

Така беше и на флашмоба. Макар някои шофьори да се изнервиха, повечето търпеливо изчакаха. Минувачи се присъединиха към протеста, с любопитство взимаха листовки, след което изказваха своето одобрение.

Протестиращите бяха различни - от студенти и активисти до случайно получили смс граждани подкрепящи каузата. Не липсваха и хора на изкуството, млади театрали се включиха в протеста и показаха, че и в България има творци ангажирани със заобикалящите ги проблеми.
Полицията беше изненадата както често става при светкавични акции. Събраха се много полицаи за подобно събитие – мирен младежки протест срещу насилието. Нямаше проблеми, но флашмобът беше прекратен след около 20-30 минути.

Пристигнаха различни медии, имаше множество фото апарати, диктофони и две камери. Само някои медии отразиха събитието. Поздравяваме ги за силната гражданска позиция.

Препратки :

http://video.bgnes.com/view/14777

http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/1/usernews/1580893566-Dvijenie_protiv_rasistite_blokira_popa.html

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3642333

http://bulgaria.indymedia.org/article/37664


Завършваме с писмото – призив разпространено от неизвестните борци за справедливост :

На 25.02.2010 в 18.30ч. пред паметника на Патриарх Евтимий на ул. „Граф Игнатиев“ ще се проведе светкавична акция против расистки мотивираното насилие по повод нападение и побой над бежанец!

На 21.02.2010г. в района на НДК, до градинката на Кравай, беше нападнат имигрант - поредната жертва на неонацистите. Градинката около НДК и т. нар. Кравай са известно сборище на скинари, фашисти, биячи.
Към 22.00ч. Джавед Нури се прибира към квартирата си, когато чува зад гърба си „Ей, циганин! Индианец!”. След това пет човека го заграждат, удрят го с бутилка по главата и щом пада започват да го ритат, след което като подли биячи, каквито са, бягат. Той е нападнат и бит само защото е малко по-мургав!
Джавед Нури е от години в България. Бежанец от Афганистан, с много тежка семейна история. Човек потърсил в нашата демократична държава убежище и помощ. Да докажем, че България е наистина Европейска демокрация и да защитим нашите ценности! Да кажем „не” на насилието!
Джавед е напълно интегриран в обществото ни. Тук той има приятели и близки, приятели от средите на изкуството, шоубизнеса. Има приятели сред студентите, сред журналистите, хора на всякакво ниво. Въпреки всичко проблемите на Джавед у нас не свършват. Не само, че са му отказани бежански статут или гражданство. За пореден път бежанецът е нападан от расисти. Досега Джавед Нури ( както и повечето жертви на нацистки атаки) не е получавал реална помощ от властите. Това е причината този път, непосредствено след побоя, жертвата да предпочете да не се оплаче в полицията. Престъплението обаче не бива да остане скрито! Ние, негови приятели и граждани на Република България избираме да не мълчим! Днес алармираме спешно обществото! Призоваваме медиите да се включат в каузата! Неонацистите не са безобидни! Подобни случаи на насилие са ежедневие. Това, че повечето оставаха скрити, не ги премахва! Нека не остават скрити и днес! Не на неонацистката организирана престъпност! Биячите в затвора! Стига престъпления по улиците на София! Не на расизма! Да защитим демокрацията и свободата си! Да защитим Джавед и всички жертви на неонацистки атаки! Искаме спокойствие по улиците на градовете си! Ние сме „за” сигурност на всички граждани и хора, пребиваващи на територията на страната ни!
Джавед Нури е един от нас! Утре може да бъдем ние : ти, ти и ти! Нацистите атакуват всеки, който не им хареса : различен цвят на кожата, предизвикателно облекло, политически убеждения – това е само претекст. Неонацизмът е срещу всички! Да кажем „НЕ!”

Няма коментари:

Публикуване на коментар