сряда, 15 декември 2010 г.

ДА СПРЕМ ЕТНИЧЕСКИТЕ РЕФЕРЕНДУМИ! НЕ НА НАЦИОНАЛИЗМА!





ЩЕ БЪДЕТЕ ЛИ ПО-БОГАТИ И ПО-ЩАСТЛИВИ АКО ТУРЦИЯ НЕ Е ЧЛЕН НА EС? ИЛИ ПЪК МОЗАМБИК?

СТАВАТЕ ЛИ ПО-ГОРДИ ЕВРОПЕЙЦИ И БЪЛГАРИ ОТ ФАКТА, ЧЕ НОРВЕГИЯ НЕ Е ЧЛЕН НА ЕС?
УКРЕПВА ЛИ БЪЛГАРЩИНАТА ВИ?

ДОСТАТЪЧНА ЛИ Е ГОРДАТА ВИ БЪЛГАРЩИНА, ЗА ДА СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ИМАТЕ ДОБРО И ДОСТЪПНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ОБРАЗОВАНИЕ, НОРМАЛНО ДЕЙСТВАЩИ ИНСТИТУЦИИ?

ДА КАЖЕМ „НЕ” НА ПОДВЕЖДАЩИТЕ ЛЕСНИ ОТГОВОРИ, КОИТО НИ ПРЕДЛАГА НАЦИОНАЛИЗМЪТ!

ДА КАЖЕМ „НЕ” НА ГЛУПАВОТО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНСТРУМЕНТА РЕФЕРЕНДУМ, ЗАЩОТО, КОГАТО ДЕЙСТВИТЕЛНО ИМАМЕ НУЖДА ОТ НЕГО, ТОЙ ВЕЧЕ ЩЕ Е КОМПРОМЕТИРАН!



Защо нямаше референдум, когато управляващата коалиция ГЕРБ-Атака реши да затваря болници в малките населени места?

Защо нямаше референдум за делегираните болнични и образователни бюджети?

Защо не ни попитаха дали искаме наши войски да участват в окупациите на Ирак и Афганистан?

А попитаха ли ни дали сме съгласни нашето небе да се отвори, за да стигат американските бомбардировачи Сърбия?

Не трябва да позволяваме на една фашизоидна и расистка партия да дискредитира идеята и практиката на референдумите с подигравателното им предложение да се допитва народа за членството на Турция в ЕС. Народ, който не е решил за собственото си членство, а му се дава илюзията за величие, че може да решава за съдбата на други народи.
Искането на ВМРО за референдум срещу влизането на Турция в Европейския съюз и това на партия АТАКА за референдум срещу новините на турски език по националната телевизия са поредните опити на националистическите кръгове в България да всеят страх и да симулират „спасителни” идеи за решаване на проблемите ни. Вместо рационален анализ и прагматични решения на проблемите националистите свеждат цялата икономическа и социална безизходица, политическата корупция и отчаянието сред хората до търсене на виновни сред етническите малцинства или съседните държави. Изходът от сложните проблеми националистите „уверено” виждат в българското етническо капсулиране под тяхна егида. А това е плоска, подвеждаща и опасна лъжа.
Хора срещу расизма е гражданска инициатива, която обединява мислещи индивиди с различни политически възгледи, включително и с различни позиции по въпроса за Европейския съюз – някои го одобряват, други са против него. Точно затова ние не коментираме въпроса за или против членството на Турция в ЕС. Това, което ни възмущава е наглото изместване на редица важни обществени проблеми от страна на националистическите партии.

Нека да се замислим - в последните 20 години, когато от псевдонародна демокрацията започна да се превръща в пазарна, и то в условията на многопартийна система, в България не е имало НИТО ЕДИН референдум. Ще допуснем ли първият референдум да опорочи идеята за допитване до народа?!

Не ни питаха дали искаме членство в НАТО и в Европейския съюз, дали сме съгласни със затварянето на АЕЦ”Козлодуй” и отварянето на АЕЦ „Белене”, дали сме съгласни с изпращането на български войници в Босна, Косово, Афганистан и Ирак и редица други наистина сериозни въпроси.

На този фон исканията за референдуми против Турция в ЕС или против новини на турски език в националната телевизия изглеждат жалки, нелепи и неуместни. За жалост, те показват и опасността обществото да поеме по пътя на фашизоидни и националистически крайности, като тези в Италия от 1922г. и в Германия от 1933г.
Затова алармираме, че подобни искания, мнозинството да се произнася по въпроси засягащи правата на малцинството, като искането за референдум за новините на турски език, звучат страшно.

Не вярваме на подобни мистификации! Не вярваме и на предлаганите плоски „решения”! Не ни превръщайте в това, което не сме – тълпа немислещи, сиви пионки. Не може да ни спрете да бъдем каквито всъщност сме – безброй много питащи, мислещи личности!
Идеята за една органично слята нация, е в рязко противоречие с плуралистичното начало на референдума. Един демократичен способ на заявяване на позиция бива приватизиран за престъпни идеологически и политически цели. Нещо повече, събитията през последните години ясно показват, че такива искания са почвата, върху която избуяват неонацистки и фашистки организации и търсят възможност за узурпиране на публичното пространство.

Уютно ли ни е по стените да висят надписи „Всички турци в масов гроб” и „Аллах е гей”? Кой се радва на саморазправата на Волен Сидеров с екип на турската национална телевизия ТНТ пред Парламента? С какво ни „топлят” факелните ньойски шествия, които всяка година провежда ВМРО в честване на Призрака на една война, отнела живота на 18 милиона души?

Проблемът е, че като проспиват тези тревожни явления, основните политически партии и публични фигури легитимират тези крайни националистически тенденции. Същото прави в момента Народното събрание като допуска за разглеждане въпроса за подобни подвеждащи референдуми.

Националистическите амбиции не трябва да бъдат предмет на обсъждане, а на заклеймяване!

Настояваме процедурите и по двете искания за провеждане на референдум веднага да бъдат анулирани и публично осъдени.

Демократичните практики не бива да бъдат формализирани, а ревностно пазени от настоящи и бъдещи посегателства.

КАК ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАТЕ АКО ФРАНЦИЯ БЕШЕ РЕШИЛА ДА ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ АКО СЕГА РЕШИ С РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ БЪЛГАРИЯ СТАВА ЗА ШЕНГЕН?
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ АКО ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ С НАЦИОНАЛНИ РЕФЕРЕНДУМИ РЕШАВАШЕ ДАЛИ ДА ПАДНАТ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ?

ДА КАЖЕМ „НЕ” НА МАНИПУЛАТИВНИТЕ ИДЕИ ЗА РЕФЕРЕНДУМИ, ЗА ДА ЗАПАЗИМ ГРАЖДАНСКОТО СИ ДОСТОЙНСТВО - ПРЕДИ ПОРЕДНИТЕ ФАНТОМНИ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ ДА НИ ПРЕДЛОЖАТ ДЕМОКРАТИЧНО ДА ГЛАСУВАМЕ ДАЛИ ДА СЕ ЗАСАДЯТ БЪЛГАРСКИ КАРТОФИ НА ЛУНАТА ИЛИ ДАЛИ ДА СЕ ЗАБРАНИ БЪЛГАРСКОТО ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ПОД ВОДА!

12. 12. 2010

ХОРА – Инициатива срещу расизма, неонацизма и ксенофобията

www://stopnazi-bg.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар