петък, 10 декември 2010 г.

България продължава да държи неправомерно чужденци в Бусманци

Борис Николов
6 Декември 2010


Българските власти продължават да задържат чужденци бежанци неправомерно и продължително в Центъра за временно настаняване в Бусманци, съобщи в понеделник Татяна Вълчанова, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Срещу неправомерното задържане на бежанци в центъра периодично се провеждат протести и текат съдебни дела на засегнати. В центъра бежанците стоят между две седмици и един-два месеца, преди да бъдат преместени в отворени центрове.

Вълчанова каза още, че един от основните проблеми на бежанците е задържането им при влизане в страната, въпреки че търсенето на убежище и международна закрила не е престъпление.

Анна Андреева от Агенцията за бежанците също заяви, че в Бусманци не трябва да бъдат задържани бежанци и са предприети мерки за извеждането им оттам. Вече е отчетено намаляване на неправомерно задържаните.

Правозащитници отдавна настояват за законови гаранции, че в центъра се задържат само хора, които подлежат на депортиране и има опасност да се укрият.

Сред основните проблеми на бежанците у нас е и намирането на работа, достъпът до институциите и до образование и други. Тази година обаче вече има 25 бежанци, които са регистрирани в бюрата по труда. За сравнение до миналата година не е имало нито един.

Вълчанова каза още, че бежанците трудно намират законна работа, а за да имат право на социални помощи, те трябва да са наети на работа или да са регистрирани като безработни поне за девет месеца.

Данните са от проучване за живота на бежанците и търсещите убежище в Централна Европа за 2009 година. Докладът е изготвен на базата на интервюта с бежанци и търсещи закрила през 2009 г. в България и още шест страни от Централна Европа. В България са интервюирани 166 души предимно от приемните центрове на Агенцията за бежанците в София и Баня и в центъра за временно настаняване в Бусманци.

През 2009 година са получени 853 молби за международна закрила от 47 страни. Получилите статут на бежанец миналата година са 39 души. Това е увеличение от 30 на сто в сравнение с 2008 година, когато е даден статут на бежанци на 27 души.

Най-много молби през 2009 година са подадени от Ирак – 307, от Афганистан – 58, от Иран – 50, от Армения - 39.

Според данни на представителството в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците, които бяха изнесени по-рано тази година, от 1993 г. до края на май 2010 г. 18 378 чужденци са потърсили закрила у нас, от тях по-малко от 10% или 1497 са получили статут на бежанец.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=173397

Няма коментари:

Публикуване на коментар