неделя, 10 октомври 2010 г.

Г. Господинов: Има един скрит, невидим, всекидневен расизъм

Г. Господинов: Има един скрит, невидим, всекидневен расизъм

Има един скрит, невидим расизъм, който не се забелязва лесно, но е адски опасен и това е всекидневният расизъм , заяви за БГНЕС писателят Георги Господинов, който се присъедини към зрителите на първия по рода си концерт срещу расизма "Аларма срещу расизма и дискриминацията" в Първо студио на БНР. "Когато човек без да се замисля казва : "Този е грозен, сакат, циганин, мръсен, краде"- това не го броим за расизъм. Когато видим клошар или беден човек и изпитаме към него негативно чувство – това е първата крачка към расизма. Расизъм не е само, когато пребият някои. Когато пребият някой - нещата са безнадеждни", коментира той. Георги Господинов не одобрява квалификациите за българите като толерантни или нетолерантни. И двете неща са абсолютно грешни, смята той. "Обобщенията са проблем и един от проблемите с ромите е точно обобщението. Най-лесно е да се използва клише и да се каже, че всички роми крадат", заяви Господинов. Пред онези, които се събраха в Първа зала на БНР той прочете едно стихотворение, посветено на толерантността на всички към всичко: " Бог е червен, напращел и завършен. Бог е домат. Няма нищо обидно в това и за двамата".

Идеята за концерта идва както от Младежкия фестивал "Аларма пънк джаз", така и от Младежката инициатива "Хора срещу расизма" . "Аларма срещу расизма и дискриминацията" я виждам както част от световните процеси, които тръгват от "Рок срещу расизма" във Великобритания, каза един от организаторите на събитието и един от водещите на "Аларма" по програма "Христо Ботев" Цветан Цветанов. "В България знаем, че дори на официално ниво се говорят смешни неща, които са и опасни. Едни хора с прекалено десни убеждения, които ме връщат в 1939 година имат национален ефир говорят неща срещу едни хора, които просто изглеждат по различен начин и по някакъв начин ние трябваше да противостоим срещу това", каза още той. Цветанов изтъкна, че самата програма "Христо Ботев" винаги се е опитвала да представя всички гледни точки, а културата на толерантността е нещо, което е неразделна част от програмната й политика. "В момента живеем в информационна дупка, която предоставя възможност на хора с такива убеждения да блеснат като лидери на обществено мнение и обикновените, хора, които са прекалено изтормозени прихващат една такава идеология, защото някой трябва да им е виновен за лошото положение, в което се намират", смята той. Според него България в момента е много благодатна почва на нехуманни идеологии.

Концертът се записа от екипи на БНР и ще бъде излъчен по програма "Христо Ботев" в серията "Звуково изобразяване на града". Темата ще бъде разгледана специално през призмата на София като Европейска столица, съвременната градска култура и културата на толерантността. Съорганизатори са БНР , "Програма Христо Ботев", Софийска община, доброволци от инициативата "Хора срещу расизма", студенти, интелектуалци, артисти, социални дейци от различни организации, еколози, граждани. Участници са Насекомикс, група АС и Ксетофон, рок група Рисайкълбиин от Румъния, електронната група "Малки трагедии", "Сърмата Хари и коптормикс" (герои на фестивала Spirit of Burgas), "Глас народен" с етно-пънк-джаз-самба импровизации и редица други млади творци с позиция по темата. Това няма да е последния такъв концерт, като от програма "Христо Ботев" имат амбицията да го направят на определен интервал от време. /БГНЕС
София / България

http://video.bgnes.com/view/9794

Няма коментари:

Публикуване на коментар