вторник, 14 септември 2010 г.

“Докато има и един гонен циганин, считайте и нас за цигани”

„Хора срещу расизма“ (ХоРа) осъжда остро започналите от френското правителство депортации на граждани на Румъния и България от ромски произход. Директивите на френското вътрешно министерство разкриват съзнателни, целенасочени расистки действия. Чрез депортациите бедността се криминализира, а граждани на страни от Европейския съюз биват дискриминирани на етническа основа.

Осъждаме тези действия не само защото те са извършени в нарушение на френските закони, или заради това, че оглавяваната от президента Саркози администрация поругава достойнството на стотици европейски граждани в зле прикрит опит да възстанови своя падащ политически рейтинг. Осъждаме ги заради това, че създават опасен прецедент в третирането на етническите малцинства на територията на държавите-членки на Европейския съюз като узаконяват дискриминацията и насърчават фактическото съществуване на европейско гражданство от първо и второ качество. Осъждаме ги заради това, че те изпращат изключително негативно послание към институциите и обществата в Източна и Централна Европа. Тези действия обезсмислят положените до тук усилия за интеграцията на ромите и не позволяват превръщането им в европейска норма.

За настоящата криза вина носи не само френското правителство, но и липсата на воля на политическата класа в Румъния и България. Вместо да заклеймят и компенсират вековните репресии, погроми и расизъм срещу най-голямото малцинство в Европейския съюз, през последните две десетилетия правителствата на двете държави единствено симулират мерки за интеграцията на ромите.

Липсва реална програма за преодоляване на тежките икономически и социални условия, в които ромите са принудени да оцеляват. Нещо повече, в действията на Франция редица граждани на източно европейски страни намират оправдание да отрекат принципите на интеграцията на етническите малцинства и имигрантите като „лицемерие“, в което, дори в Европа, никой не вярва.

Подкрепяме Европейската комисия в решението й за наказателните мерки срещу френското правителство. Споделяме тревогата в резолюцията на Eвропейския парламент от 09.09.2010 относно „подстрекателската и открито дискриминационна риторика, характеризираща политическия дискурс по време на депортациите на ромите, даваща легитимност на расистки изказвания и действия на крайнодесни групи.“

Алармираме българските институции и граждани, че случаите на подобни изказвания и действия в България се увеличават лавинообразно. На 25.09.2010 се очаква и нео-нацистко шествие, насочено "срещу ромския терор и инвазия". Нео-нацистки формации вече използват рeториката на френските власти за 'инвазия', за да мотивират расистки терор срещу нашите съграждани роми.

Призоваваме всички хора в Европа открито да покажат своята съпричастност към случващото се във Франция: ако това да си беден е престъпление, никой не е застрахован от депортация и дискриминация!

Отношението към ромите е тест за демокрацията в Eвропейския съюз. Този съюз функционира в съответствие със своите основни принципи само, ако работи за всички нас! Солидарността с ромите е дълг на всеки европеец.

Затова днес със гордост казваме: „Всички ние сме роми!“

2 коментара:

  1. Как все циганите прави другите криви ???

    ОтговорИзтриване
  2. Всеки има право на самоопределение, нали? Затова казвам на организацийките : " Ако вие сте роми, НИЕ НЕ СМЕ ЦИГАНИ." НИЕ ИСКАМЕ СВЯТ БЕЗ ТЯХ, ИЛИ С ТЯХ, НО БЕЗ ДА МИ ПРЕЧАТ!

    ОтговорИзтриване