сряда, 8 септември 2010 г.

Неонацистко шествие в София на 11 септември 2010г.


Скъпи съграждани,

на 11-ти септември 2010г. в центъра на София ще се проведе шествие "Никога вече комунизъм", организирано от неонацистката формация "Национална съпротива България". Лозунгите зад този протест звучат хуманно и патриотично: те припомнят, че 9 септември 1944г. се свързва с жертвите на тоталитарния режим и че "зад всяка една суха цифра стоят човешки животи". За участниците в протеста обаче хуманността, патриотизмът и състраданието към жертвите са маска, която прикрива най-долни, опасни, анти-хуманни намерения и идеи.

На 6-ти юни 2010г. водачите на тези протестиращи, членове на "Национална съпротива" и други неонацистки формации, пребиха в трамвай 20 група младежи, отиващи на мирен протест пред дома за бежанци в кв. Бусманци. За целта на побоя бяха използвани тръби и палки. Те с годинитормозят психически и физически хора от етническите и сексуални малцинства, чужденци, пребиваващи в България, както и българи, различни от тях като политически възгледи, действия и дори външен вид.

Именно броят на пострадалите от расистки мотивираното насилие в България не е суха цифра. Жертвите на тези, които лицемерно ще протестират на 11-ти септември като потомци на репресираните от комунистическия режим, расте с всеки изминал ден, навсякъде около нас. С този и подобни протести като ежегодния “Луков марш” неонацистите се опитват да подменят демократичния избор. Те се възползват от антикомунистическите настроения и реваншизма в България. Зад тяхната реторика се легитимират неонацистка идеология, символика и практика, извлечени както от нацистка Германия, така и от съвременни крайно-десни екстремистки формации (като забранената Blood and Honour) и български фашистки организации от XX век.

Бездействието на българската държава, позволяваща организирането и провеждането на подобни протести, е осъдимо. Под заплаха живеят не само представителите на малцинствата - тормозът, несвободата и произволът застрашават и всички нас и нашите деца.

Призоваваме гражданите да не се оставят да бъдат заблудени и да не участват в това шествие. Столична община и съответните компетентни органи да вземат сериозно отношение и да осъдят провеждането на шествия, организирани от неонацистки формации.

Нека кажем:
Не на расисткото насилие
Не на Национална съпротива
Расизмът не е мнение, а е престъпление

ХоРа (Хора срещу расизма) – Гражданска инициатива – Да спрем неонацизма! / Stop Neo Nazism in Bulgaria
08. 09. 2010г., София

1 коментар:

  1. Повече за лицата, замесени в конкретната проява, както и за дейността на неонацистки групи в България може да прочетете тук:

    за Никола Манчев http://www.blitz.bg/news/article/81030

    за Димитър Лазаров (по-известен на Полицията като Митьо Хоумлеса)http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=328598

    за Асен Кръстев http://bulgaria.indymedia.org/article/36883?type=commentary&language=bg&comment_limit=0&condense_comments=true

    Неонацисти на повикване

    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=328598

    ОтговорИзтриване