понеделник, 21 юни 2010 г.

Гражданска инициатива "Да спрем неонацизма в България" призовава

Гражданска инициатива "Да спрем неонацизма в България" призовава граждани, политици, неправителствени организации, институции, парламентарни представители, евродепутати и медии да заемат ясна позиция относно зачестилите прояви на неонацизъм, ксенофобия и расизъм от страна на крайно десни групировки в България.


Какъв е проблемът?

Само през последните седмици сме свидетели на няколко фрапиращи неонацистки прояви. Както вече споменахме, на 06.06.2010г. в София, в трамвай номер 20, група неонацисти атакуваха с метални пръти, боксове и ножове четирима младежи, отиващи на мирен протест. След броени дни, само на метри от Президенството, около 20-ина расисти нападнаха с бухалки граждани от ромски произход, прибиращи се от концерт. Друг скандален случай от последните седмици е клип, изтекъл в интернет. Там ясно се вижда как общинар, заедно с бивш заместник кмет на град Стара Загора, празнува рождения ден на Адолф Хитлер на 20-ти април. Кадрите показват как разрязват торта със свастика, а зад тях е окачен портрет на Адолф Хитлер. Единият от тях, Тихомир Томов, който преди около две години отново беше обект на медийно присъствие, защото на честванията по повод Деня на армията - 6-ти май, се яви със значка със свастика. (http://www.bnews.bg/article-10276). През последните седмици се разкри и друг потресаващ случай - преди две години студент е бил убит в Борисовата градина от група младежи, "прочистващи" парка от хора, които им приличали на гейове. Това е само една много малка част от зачестилите прояви на неонацизъм в България.



Кои сме ние?

Тези развития накараха нас – десни, леви, защитници на човешките права, интелектуалци, природозащитници, блогъри или просто граждани, да се обединим около обща платформа (http://stopnazi-bg.blogspot.com/2010/06/blog-post.html). Искаме ясно да заявим, че тук не става въпрос за "сблъсък между крайни групировки", а за систематичен терор от страна на неонацистите срещу цялото ни общество. Политическите различия са основополагащи за плуралистичния демократичен ред и те могат да се разрешават в рамките на един отворен диалог. Но неонацистите не признават рационалните аргументи, а си служат с лъжи, заплахи и физически нападения срещу всички онези, които не са съгласни с тяхната античовешка, терористична идеология.


Каква е нашата позиция?

За да изразим тези си виждания, ние организирахме пресконференция на 13.06.2010. Поканихме университетски преподаватели, блогъри, защитници на човешките права, както и жертви на неонацистките погроми - леви активисти, еко активисти, анархисти, ЛГБТ активисти и бежанци.


Всички участващи на пресконференцията заклеймиха използването на насилие и приравняването на жертвите и насилниците и се обявиха за демократичен дебат, отхърляйки оправдаването на насилниците чрез позоваването на политически идеологии. На самата конференция участваха хора с десни и с леви виждания, които заедно се обявиха против неонацистите. Доц. д-р Искра Баева, преподавател в Историческия Факултет на СУ, каза, че опитът да се приравнят жертви и насилници е скандален. Тя отбеляза, че: “[п]олитически различия трябва да има, но за тях има определено място и време. Това, което наблюдаваме са ксенофобия и насилие, инспирирани от обществото и не по-малко от медиите". Доц. д-р Петя Кабакчиева, преподавател във Философския Факултет на СУ, предупреди, че превръщането на българската национална идентичност в етноцентрична, а не в гражданска, представлява сериозна опасност. Тя каза, че човек е много повече от своята кръв и своята биология, защото човекът е и духовно същество, което отстоява ценности. Нещо, което неонацистите не успяват да разберат. Разбирането на този факт е ключово за изграждането на едно цивилизовано гражданско общество. Светла Енчева, блогър и активист за човешки права, изказа опасенията си от толерантността и търпимостта към неонацисткото насилие. За Александър Николов (член на движението “Призив за образование”) неграмотността е предпоставка за възникването на неонацистки групи с терористична дейност.

В пресконференцията взе участие и потърпевшият от неонацистко насилие Джавед Нури, който е бежанец от Афганистан, нападан пет пъти от неонацистки банди за осем години в България. Тоя заяви, че се обявява против терористичните организации като Хамас и приравни фашистите в България със същите тези организации, срещу които се бори целия свят. Според председателя на БХК, Красимир Кънев, българското законодателство не е ефективно спрямо расистки мотивираните престъпления и за неговата промяна настояват различни международни организации. Според бащата на една от жертвите на насилието от 6-ти юни, оправдаването на неонацисткото насилие с позоваване на идеологии е демагогия. Представители на Федерацията на анархистите обявиха, че ако държавата е неспособна да предотврати неонацисткото насилие, това, според тях, означава, че държавните институции са директно отговорни за случващото се. На пресконференцията участваха и представители на “23 септември”, чиито членове са едни от най-тежко пострадалите от неонацистките погроми. Те подчертаха, че последното нападение е просто последното от серия нападения срещу тях. Те се обявиха против насилието и призоваха държавата да си свърши работата и да предотврати неонацисткото насилие.

Радослав Стоянов, ЛГБТ активист, каза, че “неонацистите избират жертвите си не според лични подбуди, а според принадлежността на жертвата към дадена общност. Заплашват етнически, сексуални, религиозни групи.”


Какво може да направите?

Пишем с молбата да заемете ясна позиция относно зачестилите случаи на ксенофобски, расистки и хомофобски набези и прояви от страна на крайно десни групировки. Призоваваме властите да вземат всички необходими мерки за наказване и предотвратяване на неонацистките погроми. Призоваваме медиите и цялото общество да разпознават и назовават адекватно тези действия, за да може те да бъдат предотвратяване навреме. Обръщаме се към всички правозащитни организации, национални и международни правителствени и неправителствени институции, политици и заинтересувани граждани с молбата да:


1. заявят позиция относно случващото се и да започнат така необходимата работа за справянето с този обществен проблем

2. призоват отговорните институции да се задействат и да предотвратяват и наказват проявите на расистки, ксенофобски, хомофобски мотивирано насилие

3. повдигнат въпроса пред национални и международни институции относно засилващия се неонацизъм в България

4. запитат дали неонацистките групировки се ползват с протекции от властта и ако не то защо правителството е неспособно да вземе необходимите мерки и да прекрати разрастването на въпросните антидемократични практики и движения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар