вторник, 8 март 2011 г.

vesti.bg - ХоРа към СОС: Защо нямаше реакции срещу "Луковмарш"

Препратка: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3636233

Неонацисти парадираха отново по улиците на София, столицата на България.Шествието се състоеше от около 200 души. Присъстваха немски неонацисти носещи старото, имперско знаме на Германия. Цветовете му са черно, бяло и червено, се казва в писмо до председателя на СОС Андрей Иванов и заместниците му, изпратено и до БГНЕС от ХОРА (ХОра срещу РАсизма) - Инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията. Знамето исторически е ползвано от 1871 до 1918, а след това се възражда от нацистите, които в крайна сметка запазват цветовете, но ги разместват и слагат свастиката в средата. Знамето става представителен флаг и това са официалните цветове на нацистка Германия. Днешните нацисти възраждат тази символика.

На шествието гостуваше и забранената в Русия националсоциалистическа организация "Славянский союз". Сред привържениците на шествието дефилираше и неонацистката организация "Кръв и чест" (Blood and Honour). Имаше и рунически знаци като този, с който се обозначава съкращението: "СО" значи "спортна организация.". Съкращението прилича поразително на руната Одал, инкорпорирана във флагът на volksdeutsche ("етническите германци") в Хърватска, носеше се и транпарант "анти-антифа" или преведено: "Анти антифашистите", с което казват "ние сме против антифашистите", посочват в писмото си от организацията. Въпреки реакциите на граждански организации и инициативи като: ХоРа, БХК, БАА, ЛГБТ Действие, БАС, Европейската мрежа срещу расизма ЕНАР, медиите и въпреки изричната заповед на Областния управител на София да се намеси полицията ако се използват неонацистки символи, или символи, които СЕ ВЪЗПРИЕМАТ като неонацистки, нацистите проведоха шествието и подобни символите присъстваха открито. Никой не проследи тяхното афиширане. Ако бяха извадени знамена с откровено експонирани свастики, вероятно те също щяха да останат "незабелязани" от властите, напомнят авторите на писмото.

Проблемът не е само в символите. Дори и прикрити, нацистите са също толкова опасни. Припомняме, че на 7 февруари на граждански протест против Луков марш пред Столична община, пристигнаха представители на организаторите на тазгодишното шествие. Опита им бе да се оправдаят пред медиите, защото почитали ген. Луков заради неговите военни подвизи. На всички хора с познания по история, е ясно, че го почитат заради идеологията му – краен антисемитизъм и нацизъм, не случайно са избрали водача на СБНЛ, а не друг военен от това време. На гражданския протест, неонацистите дойдоха с камери и фотоапарати. Винаги, когато има открита реакция или критика срещу техните идеи те се опитват да заснемат опонентите си, за да ги тормозят психологически и да ги заплашват. Публикуват снимките им и отправят закани за саморазправа. Често нападат и бият невинни хора с "неправилни" възгледи, облекло, цвят на кожата, прическа и тн. Виждаме как дори да нямат реална власт, налагат свои закони на терор и насилие, също както предшествениците им във времената на Хитлер. Същите закони, каквито чрез нацистка диктатура е целял да наложи патронът им Луков, категорични са от ХоРа. Очевиден е антисемитизмът и призивът за насилие. Луковмарш 2011 събра неонацисти и фашисти от различни държави, криминални елементи, които вместо да са в затвора, отново необезпокоявани се обявиха за "лицето на нацията" – "патриотите". Става дума не за родолюбие, а за организирана престъпност. Ние не искаме родолюбец да означава хулиган, бияч и расист, подчертават от неправителствената организация.

Въпросът е защо тези хулигани са оставени да тероризират и определят избора на българските граждани? Неонацистите ли са тези, които ще казват кой е герой и кой не в България? Те ли ще забраняват на гражданското ни общество да критикува и оспорва изборът им на национални герои? Те ли ще определят начинът ни на мислене? Къде е свободата? Къде е демокрацията? , задават ритожрични въпроси от ХоРа. Според тях "Луковмарш" нарушава поне няколко закона на държавата:

1) имитират държавни, военни униформи.
2) Правят паравоенни групировки.
3) Директно проповядват антидемократични идеи.

Питаме, защо няма реакция срещу тези очевидни престъпления и нарушения? Защо не последваха никакви санкции спрямо организаторите, въпреки нарушените забрани?, заключават с въпроси от ХОРА (ХОра срещу РАсизма) - Инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията.

/БГНЕС /

Няма коментари:

Публикуване на коментар