понеделник, 14 юни 2010 г.

Платформа срещу открития и скрития расизъм, нео-нацизъм и политически мотивираното насилие




Платформа срещу открития и скрития расизъм, нео-нацизъм и политически мотивираното насилие

НЕКА ДА ГО КАЖЕМ!!



Първо те дойдоха за комунистите и аз не се застъпих за тях, защото не съм комунист. После дойдоха за синдикалистите и аз не се застъпих за тях, защото не съм синдикалист. После дойдоха за евреите и аз не се застъпих за тях, защото не съм евреин. После дойдоха за мен, но не беше останал никой, който да се застъпи за мен.
- пастор Мартин Нимюлер


На 06.06.2010 в София маскирани нападатели с метални пръти, боксове и ножове брутално атакуваха в трамвай 20 четирима младежи, които отиваха на мирен протест срещу незаконното задържане на чужденци в Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. В следствие на побоя четиримата младежи на възраст между 17 и 25 години са със сериозни наранявания, като двамата най-тежко пострадали са ученик на 17 години, претърпял серия операции на лявата ръка и 25 годишен студент на Софийския университет със сериозни травми по главата.

Начинът по който МВР, министър Цветанов и повечето медии описват случая е опит да се банализира насилието и това е опасно!

Остро се противопоставяме на опита този случай да се представят в публичното пространство като сблъсък на враждуващи радикални младежки банди.

Приравняването на насилници и жертви е напълно неадекватно и също толкова опасно!

Докато маскираните нападатели са хора със сериозни криминални досиета, вината на техните жертви очевидно е само това, че имат ясна и мирно изразявана политическа и гражданска позиция.

Институционалното неразпознаване на неонацизма от органите на реда е опасно!


Атаката, проведена непосредствено преди протеста пред дома в Бусманци, говори за добре обмислена и организирана политическа провокация, чиято цел е да провери границите на търпимостта към расистки, ксенофобски, хомофобски, нео-фашистки и нео-нацистки действия в българското общество днес.

Примери- бол!

Примери за политически мотивирано насилие от страна на расистки, ксенофобски, антисемитски, нео-фашистки и нео-нацистки групи в България има много.





  • Зачестяват нападенията над мирни граждани заради външността им, сексуалната им ориентация, цвета на кожата им, етническата им принадлежност или политическите им възгледи. Студентът по медицина Михаил Стоянов е бил убит преди 2 години защото според група неонацисти „прочистващи Борисовата градина от гейове” „приличал на гей”! / по информация от приключилото едва сега разследване/


  • Атакуват се религиозни храмове, гробища, училища / случаи с турските, еврейските гробища, училището в което се учи иврит..../


  • В България се провеждат международни неонацистки събирания, като разрешените от Столична община шествия на организацията “Кръв и Чест”, ежегодния Луковмарш, на който често присъстват гости от фашистки организации от Германия, Румъния, Италия, Швейцария и др. На националистическото първомайско шествие тази година се виждаха неонацистки символи и беше разпространявана неонацистка пропаганда.



Побоят над участници в протест за правата на чужденците е кулминация на тревожна тенденция, която застрашава основното право на изразяване и на граждански акции!

Това е провокация срещу свободата на изразяване и сдружаване и не може да позволим тя да остане и този път безнаказана. Политически или расистки мотивираното насилие е проблем не само за непосредствените жертви и пострадали.

Опитите за сплашване и ограничаване на правото на изразяване чрез терор и насилие са грубо предизвикателство пред принципите на демокрацията в България, и това ги прави проблем на всички демократично мислещи хора.

Всеки е застрашен!

Ако днес насилниците се опитват да запушат устите на активисти, или да „изчистят“ града си от етнически, расово, религиозно или сексуално „неправилните“, утре жертвата може да бъде всеки от нас, просто изразил „неправилно“ мнение.

НЕКА ГО КАЖЕМ!

Мълчанието срещу фашисткото насилие е това, което прави това насилие възможно.

Затова, ние, групата граждани, участвали в протеста пред Бусманци, независимо от различните ни политически убеждения, заставаме в защита на четиримата, станали жертви на политическо насилие, и против надигащия се в България расизъм, ксенофобия и нео-нацизъм.

Такива посегателства не бива да се омаловажават като „хулигански прояви“, защото т. нар. „хулигани” са антиконституционни паравоенни организации, мотивирани за действията си от антидемократични идеологии като расизъм, антисемитизъм, фашизъм и нацизъм.

ПИТАМЕ:
Имат ли тези паравоенни националистически банди, групи и организации сериозен институционален или политически гръб, родствени и фамилни връзки с представители на официалните власти в България, скрита политическа подкрепа и насърчение от влиятелни български политици, които иначе държат на „европейското си лице”.

ИСКАМЕ:

- издирване и задържане на участвалите в побоя и незабавни и категорични резултати в разследването на полицията.
- повдигнане на адекватни обвинения и този път те реално да понесат отговорност за извършеното, след като в множеството предишни случаи на побои, известните на полицията криминалнопроявени са били освобождавани, въпреки наличието на много доказателства срещу тях.

ПРИЗОВАВАМЕ:
Призоваваме всички граждани, граждански групи, неправителствени организации, медии и институции и всички, които желаят истински свободно, демократично и толерантно общество в България, да се присъединят към нашата платформа.






/ за контакт: stopnazi.bg (at) gmail.com



Няма коментари:

Публикуване на коментар